Hoe haal je het beste uit een team, in deze tijd waarin hiërarchie niet meer vanzelfsprekend is, en veel  organisaties zoeken naar waar ze voor staan? Hoogleraar en psychoanalyticus Paul Verhaeghe pleit voor een nieuwe , horizontale organisatievorm. Tijdens het seminar De nieuwe organisatie – over identiteit en horizontale autoriteit – legt Paul Verhaeghe de organisatie op de sofa. Hij laat zien hoe het anders en beter kan.
Tijdens het seminar legt Verhaeghe voor het eerst een verbinding tussen zijn twee bestsellers Identiteit (2012) en Autoriteit (2015), en komt met een nieuw perspectief voor organisaties. In onze neoliberale samenleving  is identiteit verschraald tot slechts economie en bezit. Wat we hebben – de nieuwste Iphone, een grotere auto dan de buurman – bepaalt wie we zijn. Dit treft ook organisaties; is winstmaximalisatie de enige reden van bestaan? Hoe zit het met waarde, iets betekenen? En waarom zou een werknemer zich nog willen verbinden aan een organisatie?

Tegelijkertijd moeten we opnieuw nadenken over hiërarchie. De klassieke structuur van de piramide – baas in top, die orders naar beneden schreeuwt – is niet meer van deze tijd. De mens is mondiger geworden. Hoe gaan managers daarmee om? Moeten ze smeken of vragen om nog iets gedaan te krijgen? Of proberen ze iets af te dwingen door een decreet, of strikte regels en targets?

Verhaeghe keert zich niet tegen autoriteit, maar pleit voor een horizontale structuur. Afhankelijk van de vraag organiseren mensen zich die over de noodzakelijke competenties beschikken. Binnen zo’n organisatie is er een bepaalde hiërarchie, maar die is nooit blijvend – de vraag kan bijvoorbeeld veranderen.

Klik hier voor de folder over het seminar De nieuwe organisatie-Paul Verhaeghe

Online aanmelden kan hier of per mail aanmelden@vbku.nl

Datum: dinsdag 13 december 2016
Tijd: 9.30 – 17.00 uur
Locatie: ZIN, Klooster voor zingeving en werk
Adres: Boxtelseweg 58, 5261 NE Vught
Prijs: € 295,- (exclusief BTW). In dit bedrag zijn lunch, koffie, thee, drankjes en documentatie inbegrepen.

 

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Stoop, telefoon: 088 7002802 of aanmelden@vbku.nl.

Deze Pitstopsessie wordt georganiseerd door Filosofie Magazine en VBKU.